Galenskaper

Ihopträngda i ett litet hörn intiil stationen: 70-talet nazister och rasister med tända facklor.
Runt dem fanns cirka 1000 motdemonstranter av diverse tillhörighet. Allt från antidemokratiska AFA till helt vanliga medborgare som kanske var mest nyfikna och antirasistiska. I den ordningen.
Mellan dem stod ett hundratal poliser med hundar, hjälmar och batonger, tårgas och kravallutrustade piketbilar. Till och med kavalleriet hade hittat hit.

Det var skymning och klockan var strax efter 4. Fackeltåget stod fortfarande stilla men började nu så smått röra på sig.
Stämningen som uppstod blev infernalisk. "Inga facister, på vå-ra ga-tor" ekade mellan de gamla husen och ljudet när ett gäng maskerade ungdomar hoppade på en tom container fyllde hela Clemenstorget. En sammandrabbning nu hade kunnat kosta liv.

Marschen bar till sist iväg. Motdemonstranter kastade gatsten och nazisterna kastade i sin tur sina facklor. Det var äkta hat som fyllde luften. Men inge skadades allvarligt och nationalisterna nådde till slut monumentet av Karl XII. Sveriges främste krigarkonung genom tiderna. Vid sextiden upplöstes massorna och nationalisterna åkte hem med tåget vid åttatiden.

Men det som hände i Lund idag var mäktigt. Tyvärr så tjänar nog mest nationalisterna på den här typen av revolutionära stämning. Folk vars åsikter balanserar mot SD och liknande partier kan nog väga över när de ser hur de "röda" beter sig. Så mycket effektivare det hade varit med en tyst protestmarsch vid sidan av.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0