Galenskaper

Ihopträngda i ett litet hörn intiil stationen: 70-talet nazister och rasister med tända facklor.
Runt dem fanns cirka 1000 motdemonstranter av diverse tillhörighet. Allt från antidemokratiska AFA till helt vanliga medborgare som kanske var mest nyfikna och antirasistiska. I den ordningen.
Mellan dem stod ett hundratal poliser med hundar, hjälmar och batonger, tårgas och kravallutrustade piketbilar. Till och med kavalleriet hade hittat hit.

Det var skymning och klockan var strax efter 4. Fackeltåget stod fortfarande stilla men började nu så smått röra på sig.
Stämningen som uppstod blev infernalisk. "Inga facister, på vå-ra ga-tor" ekade mellan de gamla husen och ljudet när ett gäng maskerade ungdomar hoppade på en tom container fyllde hela Clemenstorget. En sammandrabbning nu hade kunnat kosta liv.

Marschen bar till sist iväg. Motdemonstranter kastade gatsten och nazisterna kastade i sin tur sina facklor. Det var äkta hat som fyllde luften. Men inge skadades allvarligt och nationalisterna nådde till slut monumentet av Karl XII. Sveriges främste krigarkonung genom tiderna. Vid sextiden upplöstes massorna och nationalisterna åkte hem med tåget vid åttatiden.

Men det som hände i Lund idag var mäktigt. Tyvärr så tjänar nog mest nationalisterna på den här typen av revolutionära stämning. Folk vars åsikter balanserar mot SD och liknande partier kan nog väga över när de ser hur de "röda" beter sig. Så mycket effektivare det hade varit med en tyst protestmarsch vid sidan av.




Om varför saker heter som de heter.

Idag är det den 25:e november. Första advent lär väl dyka upp till helgen. Har inte så jättestor koll på det.

Ljusstakarna i folks fönster har varit framplockade i flera veckor. Varför? Jag känner inte av någon julstämning. Inte ens nu när det är snö. Jag kan tänka mig att baka lussekatter och pepparkakor. Men inte nu. Det gör man tids nog. Man ställer väl för fan inte fram midsommarstången i maj?

Jul kan vara mysigt. Varför förstör folk den lilla mysighet som finns kvar genom att sätta fram ADVENTSljusstakarna i mitten av november? Jag bryr mig inte egentligen. Julen har ändå tappat sin betydelse. Fast julmaten är fortfarande god.


En fördomsfull skola?!

Hittade dessa formationer i ett av skolans trapphus idag. Formen känns bekant på något sätt!


Trotsig då, trotsig nu.

Ända sedan jag var liten har jag hyst en skepticism mot religion. Detta kan min mamma vittna om, inte minst. Man kan nog säga att jag hatade religion. I mitt fall kristendomen. Jag fick under åren lära mig att respektera allas rätt att tro på vad de vill och tro mig - det gör jag även idag!
Men under de senaste åren har jag haft tid att fundera över varför jag egentligen är skeptisk mot den.

Jag tror att religion uppstod av två anledningar:

1. Folk behöver något att tro på.

men framför allt:

2. Det har alltid behövts ett sätt att styra folk.

Och religion är ett ypperligt sätt att styra folk på. Med tiden har dock, t.ex. kristendomen, förändrats. Den vanliga, svenska, kristna medborgaren tror inte längre att jorden skapades av Gud i all hast för 6000 år sedan. Visst, USA:s kandiderande vice-president gör det. Men det är ju också USA:
Alltså, med tiden som vi lärt oss mer och mer, så har "kyrkan" förändrat den förklaring de förmedlar oss. Jag säger inte att mänskligheten är korkad som trott på det.  Men det är ett bevis på att mänskligheten ständigt söker förklaringar från högre ort. Och att detta, med facit i hand, kan te sig ganska korkat.

Vart vill jag då komma?
Jo, jag drar paralleller till en ideologi som idag i mångt och mycket kan liknas vid en religion. Kapitalismen.
Man pratar om den "osynliga handen" som fördelar välstånd över planeten och dagens ekonomer liknar nästan de präster som förr stod och predikade om välstånd och lycka, b a r a man följde Guds ord och den heliga skriften!

Ingen i kyrkan förstod väl riktigt hur detta skulle gå till, men alla gjorde så gott de kunde. För i helvetet ville man ju då rakt inte hamna!

Senare förstod många dock att:  Nej, kyrkan kan inte ge oss det vi behöver. De har inte svaren vi söker!

Vi får se hur detta jättelika samhällsexperiment som kallas kapitalismen fungerar om 100 år.

Och nej! Jag vurmar fortfarande inte för kapitalismens antagonist. Men likt ett trotsigt barn vägrar jag tro blint på även kapitalismen som "religion"!

RSS 2.0