Fel signaler.

Dags för ett samhällskritiskt inlägg. De har blivit ganska få, jag vet, men nu är det dags.

Det rör piratmålet. De fyra åtalade fick sammanlagt 30 miljoner i böter och 1 års fängelse var för medhjälp till upphovsrättsbrott enligt tingsrättens dom.

Nu är visserligen saken långt ifrån avgjord ännu - målet kommer säkerligen drivas upp i Högsta domstolen - men icke desto mindre så är det en dom förkunnad av rättsliga experter som företräder vår rättsstat. Och dessa företrädare utdömer 30 miljoner i skadestånd för ett brott som inte fått en enda person att dö, svälta eller ens lida av sveda och värk.

Men det är något fel på ett samhälle när medhjälp till en verksamhet som inte skadar någon fysiskt ger ett 600 gånger högre skadestånd än vad en misshandel normalt sett brukar rendera i (ca 50 000 kr, högt räknat).

Vad är det för signaler samhället sänder ut egentligen?

Jag är fullkomligt övertygad och medveten om upphovsrättens viktiga roll i samhället men detta är att ta det många steg för långt.

Vi har att göra med en kvartett som enbart utvecklat en tjänst som gör det möjligt för människor att utbyta information med varandra. Utbyte av information är grunden till all utveckling i vårt moderna samhälle. Med denna dom i åtanke skulle lika gärna BMW kunna åtalas för alla bilolyckor orsakade av fortkörning, Internets skapare för all barnporr som lagts ut och Alexander Graham Bell (eg. Antonio Meucci) för medhjälp till terrordåd eftersom al-Qaida säkerligen använt sig av telefonen i planeringen av 9/11-attacken samt alla vapentillverkare för de oskyldiga som dött i krig.

Tingsrätten för vårt samhälle bakåt med denna dom. De sitter nog dessvärre rätt i knät på film- och musikindustrin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0