Vackert och varför.

Jag tänkte inleda denna text med tre stycken påståenden där - hör och häpna -  alla är sanna. Inte illa för en journaliststudent va!

1. Det finns i runda slängar 6 miljarder människor på jorden.

2. Alla människor är mer eller mindre kreativa.

3. I slutändan så spelar detta ingen som helst roll för mig.

Att försöka förstå hur många människor 6 miljarder stycken verkligen är är inte gjort i en handvändning. Att skriva just 6 miljarder människor på ett piece of paper är faktiskt det absolut enklaste sättet. Skulle vi istället skriva det med siffror - 6 000 000 000 människor - så blir det läskigt många nollor att försöka förstå innebörden av. En jävla tur att vi av tradition avgränsar var tredje nolla med ett bindestreck dock!

Skulle vi använda oss av den betydligt mer analoga modellen att låta varje människa representeras av ett blyertsstreck så hade vi fått fylla tiotals kollegieblock innan vi har nått upp till 6 miljarder streck.

Eller tänk att vi fyller en spann med strandsand - kanske skulle antalet sandkorn vara runt 6 miljarder och alltså ett för varje individ på jorden. Tyvärr har jag inga häftiga Anders&Måns-siffror att ösa över er utan mina exempel är högst ungefärliga.

Betänk sedan att var och en av oss är utrustad med mer eller mindre av den gudomliga talangen kreativitet. Denna den näst finaste av begåvningar strax bakom social kompetens. (Intelligent torde för övrigt kvala in någonstans strax under självsäker och verbal)
Kreativ är en talang man kan ha men så gott som aldrig behöver visa upp. Om du lyckas få folk att tro att du är kreativ så kan du räkna med att dessa personer senare kommer använda just detta ord för att beskriva dig för andra personer. Du har uppnått en sorts status som ingen kan ta ifrån dig - oavsett om de sett dina alster eller ej.

Det är folk som - antingen har en kreativ ådra - eller - lyckats lura andra att de har en - som kan ligga på sofflocket i två år och göra ingenting i väntan på att rätt sinnesstämning skall uppnås som gör att de kan skapa sitt Verk.

En person som inte har orden om sig att vara kreativ men ändå envisas med att ligga på sofflocket kallas lat och går under beteckningen arbetslös.

Men sen finns det ju faktiskt de som är seriöst kreativa. Arkitekter, designers, kreatörer och entrepenörer. Författare, konstnärer och skulptörer. Människor som formar det samhälle vi lever i och sätter avtryck som kanske varar i flera tusen år (Kinesiska muren, Colleseum och Domkyrkan i Lund. Den Gamle och Havet, Mona-Lisa och svindyr glaskonst etc).
Jag har oerhörd respekt för de verk som faktiskt skapats och kan inte ens föreställa mig hur vår värld skulle se ut utan de artister som skapat dessa verk. Förmodligen torftig och kal.

MEN! Trots alla de kreativa människor som vigt sina liv åt att skapa något bestående i vår flyktiga tillvaro så är det absolut vackraste jag skulle kunna tänka mig att vila ögonen på kanske något så förgängligt och simpelt som ett ensamt träd. Är det inte ironiskt?





Kommentarer
Postat av: MIA

I love it!!



Fröjdfullt, stilfullt, djupsinnigt

OCH

kreativt.

Samtidigt...

enkelt, okomplicerat, direkt och rakt.



Du är ett ämne Johan!! Pepp-pepp! =)

2009-09-21 @ 23:24:21
Postat av: Jocke

Bidrar med lite fun facts á la Anders och Måns.



Tiotals kollegieblock är lite i underkant för att symbolisera 6 miljarder människor... Satt och räknade lite på det och det behövs i runda slängar 11774 st block (130 streck/rad, fram- och baksida på varje papper, 70 A4-blad per block).



Om jag nu räknat rätt kommer det ta 38 år att skriva strecken om du skriver nonstop med 5 streck/sekund.



Det låter mycket men det är lätt att testa själv... Försök fylla ett enda kollegieblock med streck, det borde ta dig ~28 timmar med hastigheten 5 streck/sekund. Eller en rad på 26 sekunder (lite smidigare kanske).



2009-09-22 @ 22:05:16
Postat av: Jocke igen

Eftersom sånt här är mycket roligare än att plugga så kommer här fler siffror.



Med mycket finkornig sand (0,1 mm x 0,1 mm x 0,1 mm) behövs 6 dm^3 d.v.s. lite mer än en halvfull spann (10 l).

Med lite grövre sand (0,2 mm x 0,2 mm x 0,2 mm) behövs ca 4,8 spannar.



(Räknat på kub-formade sandkorn liggandes kloss an för enkelhetens skull...)

2009-09-22 @ 22:27:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0